Over ons

Vrijwilligers van Amstelglorie

De Wolkerstuin op Amstelglorie is een initiatief van een groep tuinders op het Amsterdamse volkstuinenpark Amstelglorie. Samen wilden zij dit bijzondere literaire erfgoed op hun tuinpark in ere herstellen en tegelijkertijd actievoeren voor behoud van groen in groeiend Amsterdam.

De Wolkerstuin is een ode aan Jan Wolkers en de natuur. Als oud-tuinder op Amstelglorie stond Wolkers voor alles waar wij nog steeds voor staan: zonder kapsones met de handen uit de mouwen en in de grond, met liefde en bezieling voor flora, fauna en literatuur.

We ontvingen twee subsidies van het Lirafonds en een van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Holland. Dankzij deze financiële steun en de inzet van vrijwilligers op Amstelglorie is het voormalige tuinhuis van Jan en Karina Wolkers volledig gerestaureerd, gemoderniseerd en gereed gemaakt voor gastschrijvers. Van een tuinhek smeden tot het dak bedekken, gordijnen naaien tot elektra aanleggen: alles werd door Amstelglorianen gedaan. Amstelglorie had al een logeerhuisje voor mensen met een beperking, maar nu ook een gastverblijf voor auteurs van romans, poëzie, toneelteksten, scenario’s en non-fictie.

Op 3 juni 2018 werd de Wolkerstuin geopend in het bijzijn van Karina Wolkers en de Wolkers-biograaf Onno Blom. Initiator en tuinder Florence Tonk gaf een speech waarin ze vertelde hoe het idee voor de Wolkerstuin ontstond.