Vrijwilligers van Amstelglorie

De Wolkerstuin op Amstelglorie wordt bestierd door een groep tuinders op het Amsterdamse volkstuinenpark Amstelglorie. Samen hebben zij dit bijzondere literaire erfgoed op hun tuinpark in ere hersteld en daarmee ook actie ondernomen tot het behoud van groen in groeiend Amsterdam.

De Wolkerstuin is een ode aan Jan Wolkers en de natuur. Als oud-tuinder op Amstelglorie stond Wolkers voor alles waar wij nog steeds voor staan: zonder kapsones met de handen uit de mouwen en in de grond, met liefde en bezieling voor flora, fauna en literatuur.

We ontvingen subsidies van het Lirafonds, van het Cultuurfonds Noord Holland en van Cultuurfonds, landelijk. Dankzij deze financiële steun en de inzet van vele vrijwilligers op Amstelglorie is het voormalige tuinhuis van Jan en Karina Wolkers volledig gerestaureerd, gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor gastschrijvers. Van een tuinhek smeden tot het dak bedekken, gordijnen naaien tot elektra aanleggen: alles werd door Amstelglorianen gedaan. Amstelglorie had al een logeerhuisje voor mensen met een beperking, maar nu ook een gastverblijf voor auteurs van romans, poëzie, toneelteksten, scenario’s en non-fictie. Het huisje is ingericht in de geest van Wolkers en de jaren zeventig. Vrijwilligers runnen het gehele project, van administratie tot het aanvragen van subsidies, tot het bijhouden van de website tot het inchecken en bijstaan van gasten (van wie we de nodige zelfredzaamheid vragen).

Op 3 juni 2018 werd de Wolkerstuin geopend in het bijzijn van Karina Wolkers en de Wolkers-biograaf Onno Blom. Schrijver, initiator van de Wolkerstuin (en tuinder) op Amstelglorie, Florence Tonk gaf een speech waarin ze vertelde hoe zij het idee kreeg voor de Wolkerstuin.

Foto: Herman van Bostelen