AanmeldenNieuws

Aanmelden voor een gastschrijverschap in 2023

In 2022 is het tuinseizoen afgelopen per 1 oktober. Deze gastschrijvers verbleven in 2022 bij ons. Nieuwe aanmeldingen voor 2023 zijn vanaf eind december 2022 weer welkom. De deadline voor aanmeldingen (esidenties tussen april en oktober 2023) is 15 februari, 2023.

Wie komt in aanmerking?

Auteurs van romans, poëzie, toneelteksten, scenario’s, vertaalde literatuur, kinderboeken en non-fictie, met in ieder geval één boekpublicatie (in het vooruitzicht) bij een reguliere uitgeverij.

Aanmelden

Mail ons op post@wolkerstuin.nl, een korte bio, een werkplan van maximaal 400 woorden (waarin je motiveert waarom en waaraan je wil werken op de Wolkerstuin) en een lijst van publicaties. Geef ook aan welke kalendermaand je voorkeur heeft. Verschillende voorkeursmaanden kunnen je kans op een plek vergroten.

Deadline aanmeldingen

Mail ons voor 15 februari 2023 je aanmelding, geef daarin aan welke periode je voorkeur heeft vanaf april tot oktober. Begin maart krijgen alle mensen die zich hebben aangemeld bericht van de werkgroep Wolkerstuin.

Let op: in de maanden april en september kan het fris én stil zijn op het park. Hou daar rekening mee. Lees bijvoorbeeld het verhaal van dichter Alexis de Roode, die in september 2019 bij ons verbleef, samen met zijn vrouw, de schrijfster Anne Broeksma.

Voorrang

Bij meer aanvragen dan plaatsen geven we voorrang aan projecten die nauwer samenhangen met de locatie, bijvoorbeeld boeken die betrekking hebben op de (stads)natuur, (volks)tuinieren of een link hebben met het oeuvre van Jan Wolkers. Auteurs die in hun werkplan een voorstel opnemen om een lezing te geven of een workshop voor tuinders en buurtbewoners, hebben wat ons betreft een streepje voor. Deze activiteiten kunnen uiteraard alleen doorgaan als de pandemie en overheidsrichtlijnen dit toelaten.

Verhuurperiode en kosten

In principe wordt het tuinhuis per maand verhuurd. In bijzondere gevallen kunnen wij een kortere verhuur overwegen. Gastschrijvers dragen bij aan de kosten die we maken voor het runnen van de Wolkerstuin (gas/onderhoud/schoonmaak/linnengoed). Dankzij onze sponsor in 2022, de professionele verhalenverteller en schrijver Pleun van Vliet, betalen auteurs in 2022 slechts 300 euro huur voor een maand verblijf op de Wolkerstuin. De huur voor 2023 is nog niet bekend en afhankelijk van sponsoren/subsidies.

Tegenprestatie

Al onze gastschrijvers leveren maximaal twee weken na hun verblijf een literaire tekst in (gedicht, dagboekaantekening of anders). Deze is geschreven tijdens, of gebaseerd op, hun verblijf in de Wolkerstuin.