Ent van de Boerhaave tulpenboom terug op Amstelglorie

Op 29 oktober was burgermeester Emile Jaensch van Oegstgeest, samen met oud-horticulana Carla Teune van de Hortus Leiden, op de Wolkerstuin om ons een ent te brengen van de tulpenboom van Herman Boerhaave. Deze ent is afkomstig van het landgoed Oud Poelgeest. Hier liet Boerhaave in ca. 1725 zaad uit Noord-Amerika zaaien en daaruit groeiden verschillende tulpenbomen, onder meer het befaamde exemplaar in de Hortus Leiden. Dankzij Oegstgeest en de Leidse hortus krijgt de Wolkerstuin na veertig jaar een nieuwe tulpenboom.

Jan Wolkers kreeg in de jaren zeventig van de directeur van de hortus in Leiden, Bavo Bruinsma (echtgenoot van Carla Teune) een ent van deze tulpenboom en zette deze in zijn volkstuin op Amstelglorie. Toen hij in 1981 naar Texel verhuisde groef hij de tulpenboom uit en plantte deze naast zijn atelier op Texel. Na zijn dood heeft Karina hier zijn as onder begraven.

“De tulpenboom op Oud-Poelgeest was een inspiratiebron voor de uit Oegstgeest afkomstige Jan Wolkers; hij was vooral geïnspireerd door de cadmiumgele herfstkleuren die hij in zijn schilderijen ook gebruikte. Hij vermeldt deze boom in ‘Terug naar Oegstgeest’ (1965), ‘De onverbiddelijke tijd’ (1984) en zijn essay ‘De bretels van Jupiter’ (oorspronkelijk 1987).” [meer informatie]

Tijdens een wandeling over Amstelglorie eerder dit jaar, sprak Emile Jaensch met onze vaste tuinman en vrijwilliger, Jaap de Jong, en bood hem aan de tulpenboom te komen brengen. Omdat oktober niet alleen de geboortemaand, maar ook de sterfmaand van Jan Wolkers is, én het de beste tijd is om bomen te planten, kwam er een gezelschap uit Oegstgeest en Leiden om de tulpenboom naar Amstelglorie te brengen. De boom werd in ontvangst genomen door stadsdeelbestuurder van Amsterdam-Oost, Rick Vermin. Ook de Amsterdamse bomendeskundige Hans Kaljee was van de partij.

Een heel gezelschap op 27-10-21 rond ‘de spriet’, zoals we de ent hebben gedoopt. De boom is rechts van het huisje geplant door onze vaste tuinman Jaap de Jong.