De Wolkerstuin in tijden van corona

Eind mei 2020 op de Wolkerstuin (Foto: Herman van Bostelen)

Ook op de Wolkerstuin verliep 2020 volstrekt anders dan we gewend waren. Geen openstelling voor publiek, geen lezingen of workshops. De pandemie drukte een grote stempel op al onze reguliere activiteiten. Nadat we in maart even moesten wennen aan het idee van een gastschrijversverblijf runnen tijdens een lockdown, hebben we toch 9 van de 10 auteurs bij ons kunnen laten logeren. Een van hen komt volgend jaar alsnog. Van half april tot en met 30 september werkten er onafgebroken schrijvers bij ons.

Corona-proof verblijven op een volkstuin op Amstelglorie, dus ook op de Wolkerstuin, vormde geen enkel probleem, zo bleek. We hielden ons aan de richtlijnen van het RIVM én aan die van de Amsterdamse Bond van Volkstuinders. Joyce, onze rots in de branding die zorgt voor het linnengoed en de schoonmaak, kocht extra ontsmettende middelen in en bij het inchecken hielden de vrijwilligers anderhalve meter afstand.

Dagkoekoeksbloem

De gastschrijvers van dit jaar waren extra blij om in tijden van corona in een bloeiende, zoemende en kwetterende tuin te kunnen werken, veel buiten te zijn. Zoveel beter dan thuis met ‘cabin fever’ op drie-hoog achter, of met een thuiswerkende partner of klussende buren op de achtergrond. We kijken daarom met genoegen terug op dit rare jaar. Waarin we een nieuwe pergola kregen met een blauwe regen die daar al behoorlijk omheen begint te groeien. En natuurlijk, zoals altijd maar misschien nog meer dan in andere jaren, dankbare gastschrijvers die erg goed bij ons hebben kunnen werken. In de sfeer die Jan Wolkers zo lang geleden heeft gecreëerd maar die nog altijd voor vrijwel iedereen voelbaar is.